Købguide

Størrelsen på billardborde
Billardborde blev først produceret i lande, hvor måleenhederne "tommer" og "fod" blev brugt, hvorfor målene bliver lidt underlige, når de konverteres til cm. Ideen var dengang, at spilleoverfladen på et 9 fods billardbord ville være præcis 100x50 tommer (254x127cm). I dag produceres der også små borde, 7 og 8 fod, men skal du have et bord, der svarer til konkurrencestørrelsen, skal bordet være 9 fod!
Størrelse på spillearealetOversatt i cmStørrelse på hele bordetRec. størrelse af plads
6 fod160 x 80 cm210 x 124 cm450 x 370 cm
7 fod198 x 99 cm231 x 132 cm488 x 389 cm
8 fod224 x 112 cm257 x 145 cm514 x 402 cm
9 fod254 x 127 cm287 x 160 cm544 x 417 cm

Størrelsen på billardrummet

Det er vigtigt, at det rum, hvor du ønsker at placere billardbordet, er stort nok. Det er godt, hvis rummet er 145 cm x 2 (kølængder) + spilleoverfladen, men mindre rum kan naturligvis også gå an. Har du et mindre rum, kan du f.eks. vælge at købe kortere køer, som er 120 cm, hvilket giver mindre dimensioner (494x367 cm for et bord på 9 fod). OBS! Men dette er et absolut minimum og er ikke anbefalelsesværdigt!
Størrelsen på billardrummet

MDF

Laminat anvendes ofte til de billigere billardborde, og dette indebærer, at der anvends spånplader eller MDF (Medium Density Fiberboard) under den laminerede overflade. Billardbordene produceret i lamineret træ er stilfulde, men ikke så holdbare som dem, der produceres af massivt træ. Til MDF-bordene anvendes der ofte en ganske tynd laminering.
Leder du efter et billardbord, der vil holde i lang tid, anbefaler vi, at du satser på et billardbord lavet af massivt træ, og helst med en virkelig tyk og holdbar laminering på toppen frem for et billardbord i MDF.

Massivt træ + slidstærkt laminat

Til billardhaller, skoler og offentlig brug anbefaler vi borde, der er lavet af massivt træ med en holdbar laminering på ydersiden. Det skal ikke være en tynd laminat, men den skal derimod være tyk og holdbar.

MDF

Skifer

Før fremstillede man pladen til et billardbord i marmor. Men i dag har man erkendt, at en skiferplade er mindst lige så god - og desuden billigere at producere.
En skiferplade skal fortrinsvist opdeles i 3 dele. Dette skyldes, at transporten dermed bliver lettere (idet pladen vejer meget), samt at man får en mere præcis udjævning af bordet, hvilket gør det fladere.

Tykkelsen af skiferpladen kan variere, f.eks. anvendes der en 30 mm skiferplade på billardbordet på Europatouren. Til brug i hjemmet bør tykkelsen ligge på mellem 20-25 mm, hvilket givet et optimalt spil!
Skiferpladerne har normalt ikke et brand, men på Europatouren anvendes der imidlertid et brand kaldet "Rasson". Ønsker du det bedste, skal du altså satse på bordet med en "Rasson" skiferplade.
En god skiferplade skal også have en træplade nedenunder, så klædet kan monteres ganske nemt. Beklædningen skal derefter fastgøres på undersiden ved hjælp af en hæftepistol.
Billardbeklædning

Billardbeklædning

De vigtigste egenskaber for en billardbeklædning er gode spilleegenskaber og holdbarhed! Vi synes, at en god billardbeklædning skal være lavet af uld/nylon, idet uld fremmer gode spilleegenskaber, mens nylon skaber en holdbar beklædning. Andelen af uld kan variere mellem 60-90%, men en god tommelfingerregel er, at jo mere uld en billardbeklædning har, desto hurtigere bliver spillet på klædet.
Selv tætheden på biliardbeklædningen påvirker kvaliteten. Det er almindeligt at måle densiteten i "oz/m2" (ounces/squaremeter) - jo højere tal, desto bedre er det. Det er anbefalelsesværdigt at ligge på ca. 20 oz.
Hos Billardbutikken.dk kan du købe billardbeklædninger i flere forskellige farver, så du kan matche med både billardborde og andre møbler.

Husk venligst:

  • Billardbeklædningen ska være lavet af uld/nylon
  • Jo mere uld en billardbeklædning indeholder, desto hurtigere bliver spillet på klædet
  • 20 oz i et billardklæde er godkendt

Banderne

Et billardbord består af seks bander (kanterne på et billardbord). På den korte side sidder der én bande, på langsiderne fire. Ballerne studser mod banderne, og det er derfor vigtigt, at de er korrekt fremstillet og består af de rigtige materialer. Selve banden er lavet af gummi og sidder på enden af et stykke træ, som derefter fastgøres til skiferpladen. Træstykket skal helst være lavet i massivt træ samt være forstærket med laminat i en høj kvalitet, så man opnår en ekstra slidstyrke. Uden på gummibanden ligger man derefter kantbeklædningen. Sørg for, at du får færdigbeklædte kanter til dit billardbord, da det er meget tidskrævende at beklæde kanterne på egen hånd.
Med hensyn til gummibanderne er det først og fremmest vigtigt, at de er lavet af 100% naturgummi. Det giver det bedste rebound. Herudover er det vigtigt, at profilen på banderne er rigtig. K66- eller K55-gummibander er standarden, og profilen på disse er designet til, at 57 mm poolballer (standardstørrelse) får det mest optimale rebound fra banderne.

Montering af billardborde

Har du brug for hjælp til monteringen, har vi kontakt med professionelle fagfolk i hele Danmark. Skal du samle et skiferbord på egen hånd, kan du finde en guide under "montering". Gå til montering af billardbord .